Читај ми!

Џез

Ексклузивно представљамо албум „Соло“ грчке пијанисткиње Тање Јанули, који ће 8. јуна бити објављен за издавачку кућу Rattle.

Тања Јанули дискографски је активна последњих десетак година, током којих је објавила пет албума. Сва студијска издања снимљена су у различитим форматима и поставама, чиме је ова ауторка наговестила своју оријентисаност ка стилском и аранжерском еклектицизму, притом успевајући да задржи деликатну лиричност карактеристичну за најбољу традицију европског џез пијанизма. У њеној музици назиру се и трагови грчке традиционалне музике, али тек као један од мотива унутар комплекснијег, индивидуалног музичког универзума.

Албум “Соло” представља својеврстан пресек интересовања и стилске раскоши музицирања Тање Јанули. На издању се налазе чак 24 нумере, трајања од неколико десетина секунди до седам минута. На њима ова ауторка представља широк дијапазон свирачких техника, сврховито уклопљених у јасно структуриране композиције и аранжмане, чак и онда када у њима импровизација односи примат над темом. Од класичних соло пијанистичких балада, преко етно мотива, до разиграног и комплексног савременог џеза, па напослетку и авангардног приступа препарираном клавиру, Тања Јанули на албуму “Соло” представља не само компилацију различитих стилова које употребљава, већ и аранжерски прочишћену есенцију свог досадашњег стваралаштва у солистичком формату.

 

Аутор Никола Марковић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво