Читај ми!

Студије и огледи

Андрија Јурић: Хусерлов појам чистог Ја

У емисији Студије и огледи од 5. до 7. јуна можете слушати текст Андрије Јурића „Хусерлов појам чистог Ја. Прелаз са нееголошке на еголошку феноменологију”.

Андрија Јурић анализира другу фазу развоја Хусерлове феноменолошке егологије и, истовремено, прелаз са нееголошке на еголошку феноменологију. Прихватајући неминовност чистог Ја као феноменолошког резидуума трансценденталне epoché, неконституисане трансценденције у иманенцији и носиоца евиденције става „Ја јесам”, чисто Ја се промишља у својим главним аспектима, као што су, између осталих, Ја-пол и Ја-супстрат хабитуалности, те у својствима које поседује и улогама које игра у струји доживљаја чисте свести. Тако формулисано, чисто Ја ће бити инкорпорирано у позне концепте трансценденталног ега и трансценденталне интерсубјективности. Најзад, аутор ће указати на недостатке такве еголошке концепције свести, чије адекватно решење неће понудити ни нееголошке теорије Хусерлових следбеника, што дебату о еголошком карактеру свести чини присутном и у савременој филозофији.

 

У емисијама које су на прграму 8. и 9. јуна можете пратити текст Андрије Јурића „Расцепљено Ја феноменолошке егологије”.

 

Читао је Александар Божовић
Уредница циклуса: Тања Мијовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво