Читај ми!

Грамофонија

Концерти за виолончело Јозефа Мисливечека и Карла Дитерса фон Дитерсдорфа у извођењу чланова Прашког камерног оркестра под управом Ибера Судана. Солиста је Бохуслав Павлас. Емитујемо записе са винила који је објавила продукцијска кућа Супрафон 1987. године.

Снимке које ћемо вечерас емитовати забележио је Ерих Кунце, искусни чехословачки сниматељ који је са Супрафоном сарађивао још од средине шездесетих година. Снимање је обављено 1985. године у студију у прашком Дому уметника, а супервизор снимања је био Јарослав Рибар, познати чешки продуцент, заслужан за настанак више стотина издања са класичном музиком. Иако на омоту плоче стоји ознака да је реч о дигиталном запису, детаљи о снимању нису познати те се може претпоставити да је извођење забележено на Denon PCM снимачу на којем је Супрафон реализовао своје друге дигиталне снимке. Чехословачки државни издавач је имао блиску сарадњу са јапанском компанијом Нипон Колумбија која је била позната и под именом Денон управо на реализацији дигиталних записа, међутим, таква издања су обично била јасно обележена што са плочом коју вечерас емитујемо није случај, те је недоумица око настанка записа и даље актуелна.

Реиздања ове плоче додатно поткрепљују сумње у вези са њеним настанком, будући да је пет верзија исте плоче објављено у размаку од четири године, а без иједне верзије на компакт диску што је необичан поступак када се има у виду распрострањеност ове врсте носача звука у том периоду. Такође, Супрафон је управо и започео са увођењем дигиталне технологије средином осамдесетих година како би могао да својој публици понуди издања на компакт дисковима. Такво издање је, међутим, објавила знатно касније мала чешка компанија Мјузик Варс и то са SPARS кодом АDD, који упућује на то да је реч о аналогном снимку који је дигитално обрађен и мастерован. На основу тога се може претпоставити да је реч о дигиталном снимку, који се односи заправо на дигитално процесуирани аналогни запис.


Аутор: Милан Милојковић

Уредница: Сања Куњадић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи