Читај ми!

Научни скупови

Језик, књижевност, процес – говори Азра Мушовић

У емисији Научни скупови од понедељка, 29. маја, до петка, 2. јуна, можете пратити снимке са конференције „Језик, књижевност, процес” која је одржана у априлу на Филозофском факултету Универзитета у Нишу. У петој емисији овог циклуса говориће Азра Мушовић о теми „Екфраза, естетички оквир и процес индивидуације: интеграција/дезинтеграција сећања у роману ’Све што сам волео’ Сири Хуствет”.

Роман идеја Све што сам волео (What I Loved, 2003) Сири Хуствет, америчке ауторке скандинавског порекла и супруге једног од највећих живих писаца данашњице Пола Остера, у постмодерном маниру представља хибрид породичне саге и психолошког истраживања улоге уметности и губитка у процесу индивидуације јединке. Иако ауторка користи екфразу као наративну технику, њено разумевање фигуре није ограничено само на вербални опис уметничког дела, већ обухвата и начин на који она третира сећање, односно перципира слике личне и колективне прошлости у процесу формирања појединца.

Причу о пријатељству, породичној трауми и губитаку ауторка ставља у контекст низа перцепција провокативних уметничких дела, поигравајући се тако идејом естетичког оквира и начина на који процес индивидуације третира лично и колективно сећање, као слику времена које више не постоји. У светлу културолошких студија, у миљеу постмодерног њујоршког интелектуалног круга, Азра Мушовић истражује природу и улогу уметничке креације у процесу индивидуације јединке кроз катарзу као могућност крајње интеграције/дезинтеграције личног и уметничког смисла.

После блока музичких емисија можете пратити излагање Јелене Младеновић са овог научног скупа.


Уредници циклуса Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво