Читај ми!

Век хармонике – Владимир Благојевић

Емисија је посвећена концертним активностима Владимира Благојевића, а слушаћете снимке са наступа забележених у децембру 2022. и априлу 2023. године.

Први од ова два наступа уприличен је 23. децембра у Књажевско-српском театру у Крагујевцу, у оквиру свечаности посвећене професору Радомиру Томићу. Овај догађај организовале су Томићеве колеге и бивши ученици у знак захвалности за дугогодишњи уметнички и педагошки рад.

Године 1980. године, након школовања и усавршавања у Москви, Радомир Томић почиње да ради као први српски професор хармонике у Музичкој школи „Др Милоје Милојевић” у Крагујевцу, и убрзо започиње реформу средњег музичког образовања код нас. Нарочито је значајан његов труд да позиционира хармонику као уметнички инструмент, а његово прегалаштво створило је услове за отварање студијске групе за хармонику на високошколским институцијама у Србији.

Концертно вече у част Радомира Томића заокружено је премијерним извођењем концерта Светислава Божића написаног за ову прилику. Према речима аутора, Концерт за хармонику и гудачки оркестар под називом Конак, у три става, посвећен је „угледном професору Радомиру Томићу, даровитом уметнику Владимиру Благојевићу и граду Крагујевцу”. Свирају: Владимир Благојевић и Градски камерни оркестар Шлезингер, под управом Ивана Марковића.

У другом делу емисије репродукујемо снимак са концерта који је Владимир Благојевић уприличио 1. априла ове године. У биоскопу Балкан одржан је трећи концерт из циклуса „Нова српска музика за хармонику соло”. Овај пројекат Благојевић је започео пре десетак година, када је, како је сам рекао, мањкало домаће литературе писане за хармонику, иако је инструмент у свету одавно доживео своју еманципацију.

Са овог наступа слушаћете композиције: оКоло ин еф Дражана Косорића, Chasing my own tail Бранке Поповић, потом остварење Свечана музика Рикарда Шварца, Fleece beats Југа Марковића, као и Кратку причу за хармонику Зорана Комадине.

Владимир Благојевић, хармоникаш и педагог већ двадесет пет година је активан на концертном подијуму, а као солиста и камерни музичар наступао је у најпознатијим концертним дворанама Европе. Посебно је заинтересован за рад са композиторима на креирању нових дела за хармонику или хармонику у ансамблу, а до сада је премијерно извео преко седамдесет нових композиција. Ипак, важно је истаћи да овај уметник акценат ставља на интерпретације савремне музике домаћих аутора, а његова отвореност и изражен виртуозитет инспирисали су бројне композиторе да истражују изражајне могућности хармонике. Управо то континуирано интересовање за дела наших аутора био је један од разлога да му Удружење композитора Србије додели награду „Александар Павловић”, за промоцију домаћег стваралаштва за 2019. годину.

Уредница Марија Вуковић 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво