Читај ми!

Грамофонија – Камерна дела барокних мајстора

Репродукујемо остварења Ђованија Перголезија, Георга Фридриха Хендла и Дитриха Букстехудеа којa изводе чланови камерних ансамбала под управом Исаије Брауда. Емитујемо записе са винила који је објавила продукцијска кућа Мелодија 1976. године.

Снимци које ћемо вечерас емитовати забележио је Герхард Цес, совјетски сниматељ који се прославио записима камерних класичних остварења међу којима се издвајају снимци Шенбергове Серенаде опус 24, албум са снимцима камерних дела лењинградских композитора, као и бројни записи чланова квартета Тањејев. Иако знатно мање познати, у ову групу успешних снимака се могу сврстати и записи са плоче коју вечерас емитујемо, а који су објављени у част Исаије Брауда који је преминуо 1970. године. Овај чувени совјетски оргуљаш је током своје богате каријере ретко објављивао снимке својих интерпретација, те је већина данас доступних записа публикована након његове смрти. Посебно су били ретки његови снимци на којима свира чембало, са којим је често наступао у камерним саставима. Прва плоча објављена у његову част, иако можда боље представља уметникове склоности при избору репертоара и врсте дела која је тумачио, није била успешна као албум који вечерас емитујемо, а на којем је забележен само један аспект разгранате Браудове делатности, посвећен интерпретацији на чембалу.

Програмски коментар за плочу је написала Људмила Ковнацкаја, међутим он није присутан на свим верзијама овог издања. Плоча је објављена са неколико верзија омота које се разликују по опремљености, те постоје комплетна издања на којима се налази фотографија уметника на насловној страни са крупно исписаним његовим именом, али и верзија плоче са генеричким омотом са натписом Камерна музика и без пратећег текста. Без обзира на омот, у оба случаја плоча садржи идентичне снимке, разлика је само у томе како су представљени јавности.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи