Читај ми!

Имагинарна едиција

Норман Финкелстин: Преваранти, продавци и повест

У емисији Имагинарна едиција, у среду, 24. и четвртак, 25. маја, можете слушати текст Нормана Финкелстина „Преваранти, продавци и повест” из ауторове контроверзне књиге „The Holocaust Industry”.

Финкелстин полази од тврдње угледног израелског писца Боаса Еврона који је приметио да је свест о Холокаусту заправо званична, пропагандна индоктринација, продукција слогана и лажни поглед на свет, чији истински циљ није разумевање прошлости, већ манипулација садашњошћу. Сам по себи, објашњава Финкелстин, „нацистички холокауст нема никакву политичку сврху. Он може подједнако лако подстаћи неслагање са израелском политиком као и подржати је. Међутим, када се сагледа кроз идеолошку призму, сећање на нацистичко истребљење постаје моћан алат у рукама израелског руководства и Јевреја у дијаспори. Нацистички холокауст постаје Холокауст”. Аутор иначе користи термин „нацистички холокауст” са малим словом „х” када реферише на историјски догађај, а Холокауст са велким „Х” када говори о његовој идеолошкој репрезентацији.

Наиме, идеолошки оквир Холокауста, по његовом мишљењу, темељи се на две централне догме: Холокауст представља категоријално јединствен историјски догађај; Холокауст представља врхунац ирационалне, вечне мржње не-Јевреја према Јеврејима. „Ниједна од ове две догме није била присутна у јавном дискурсу пре Јунског рата 1967. године; такође, иако су постале главни елементи Холокауст-књижевности, ниједна се не може пронаћи у истински научној литератури о нацистичком холокаусту. Са друге стране, и једна и друга догма имају корене у важним аспектима јудаизма и ционизма”, пише у свом контоверзном раду Норман Финкелстин.

Текст је превела Марија Велинов.
Чита Душица Мијатовић.
Уредница Оливера Нушић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво