Век хармонике

Музика за барокну виолину и хармонику

Представљамо албум „Музика за барокну виолину и хармонику” Дуа Инкоеренте, који чине виолиниста Алесандро Тампијери и хармоникаш Ђорђо Делароле.

Ђорђ Делароле, акордеониста и педагог, специјализован је за историјски информисано извођење ране музике. У транскрипцијама за хармонику он истиче дидактички принцип комада, демонстрирајући у исто време своје умеће у домену овакве интепретације. Осим тога, звуком хармонике штимоване на 415 херца, постигао је и ефекат камерних оргуља на којима су барокни уметници често свирали. Оно што његове транскрипције издваја је чињеница да не полази од посебности инструмента прилагођавајући му на тај начин композицију, већ се фокусира на естетске и техничке квалитете дела. У својим истраживањима која је спровео у сарадњи са Тампијеријем, а која су резултирала албумом који вечерас представљамо, Делароле се определио за инструменталну музику раног барока. Према његовим речима, то је период великих музичких пионира где свако дело доноси нешто ново и где се непрестано чује „први узвик новог инструмента или новог стила”.

У својим дугогодишњим истраживањима и припремама транскрипција ране музике за хармонику Делароле је, између осталих, сарађивао и са једним од најзначајнијих интерпретатора барокне музике – Фабиом Бјондијем, који га је подстицао да представи јавности радове на тему транскрипција и историјски информисаног извођења на хармоници. У једном од бројних есеја које је објавио, закључује да идеја транскрипције и припада самом концепту барокне музике, те да ново извођење на хармоници не осиромашује његово значење, већ, напротив, потврђује његову валидност.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво