Вокални сат

Слушаћете кантату „Александар Невски” опус 78 Сергеја Прокофјева.

Ово дело за контраалт, хор и оркестар компоновано је за филм Александар Невски Сергеја Ејзенштајна из 1938. године. Од самог почетка, композитор и редитељ су искључили коришц́ење аутентичне музике средњег века – цитата из руских народних песама или грегоријанског певања – да би дочарали две супростављене стране у филму, а то су били Руси и витезови Тевтонског реда. Прокофјев је сматрао да је музика тог периода „била сувише удаљена и емоционално страна за нас да би могла да подстакне машту данашњег филмског гледаоца. Стога смо одлучили да је не репродукујемо онако како је звучала пре седам векова, већ да је прилагодимо савременом уху”.

Након што је филм приказан у Бољшој театру у Москви 1938. године, Прокофјев је одлучио да аранжира кантату за концертно извођење, а тај процес описао је као тежи од компоновања оригиналне филмске партитуре, јер је захтевао поновно осмишљавање музичке форме и потпуно оркестрирање за комплетан хор, оркестар и мецосопран у седам ставова.

Кантата Александар Невски, опус 78 Сергеја Прокофјева постала је једна од најпознатијих кантата 20. века, а уједно и једно од значајнијих дела овог композитора.

Ауторка емисије Тамара Симовић

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено