Музика вива

Композиције данског аутора Ларса Граугора.

Овај композитор, флаутиста и импровизатор рођен је 1957. године, а формално музичко образовање стекао је студирајући флауту на Данској краљевској академији. Након стицања дипломе 1983, међутим, као композитор се самообразовао, бавећи се различитим експериментима и истраживања у различитим обилцима стваралаштва. Временом је Граугор стекао углед не само као извођач, већ и као композитор, који је почео да добија значајне поруџбине. Његов опус тако је постао све обимнији, а укључује и четири опере и 14 дела за велики оркестар, као и бројна остварења за камерне ансамбле, солистичке инструменте и глас. Деведесетих година прошлог века био је резиденцијални композитор Симфонијског оркестра из Одензеа, а као предавач, радио је на водећим светским универзитетима као што су Стенфорд, Колумбија, Конзерваторијум у Ротердаму, Сибелијус Академија у Хелсинкију, Џулијард школа у Њујорку и други.

Композиторски стил Ларса Граугора одражава његову необичну уметничку генезу, као и вишеструке изворе инспирације који обухватају како класичну и савремену, тако и импровизовану и популарну музику. Он је посебно заинтересован за спој композиције и интерпретације, односно за фигуру композитора/извођача, коју тако често и сам заузима. Композициону технику коју је користио деведестих година прошлог века, Граугор је назвао „интуитивним конструктивизмом”, а са све суверенијим овладавањем дигиталне технологије, у новом миленијуму се окренуо импровизацији и перформативности, са којом је експериментисао и на почетку своје каријере.

У емисији ћете слушати композиције Ларса Граугора у извођењу различитих ансамбала Њујоршког универзитета, настале током његовог резиденцијалног боравка у Сједињеним Америчким Државама и објављене на албуму под називом Venus из 2015. године.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво