Џез

Слушаћете снимак концерта дуа Алирезе Мортазавија и Маркуса Штокхаузена, одржаног 23. јула прошле године на INNtöne џез фестивалу у Аустрији.

Мортазави и Штокхаузен су музичари различитих генерација, који наступају као дуо од 2015. године. Мортазави, рођен 1976. године у Ирану, савремени је композитор и музичар на жичаном инструменту сантур. Каријеру је започео у домену иранске традиционалне музике, да би се током година окренуо и другим музичким жанровима развијајући властити композиторски стил. Немачки трубач и композитор Маркус Штокхаузен је ветеран европске џез сцене, који је своје најуспешније радове и албуме конципирао на размеђи амбијенталног џеза и камерне композиције.

Музику овог дуа било би превише једноставно окарактерисати као конвенционални сусрет традиција Истока и Запада, будући да обојица у свом свирању трансцендирају жанрове и уобичајена очекивања од трубе и сантура, инструмента из породице цитри и псалтира. Мортазави и Штокхаузен радо напуштају улоге водећег и пратећег инструмента, те заједно стварају и мелодијску слику и импровизоване деонице. Резултат је музика на размеђи амбијенталног џеза, камерне композиције и слободне импровизације, с флуидним ритмом и темпом, богатог емоционалног набоја.

Аутор Никола Марковић

 

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено