Музика света

Палео фестивал – Колектив BIM (Benin International Musical)

Снимак концерта колектива BIM (Benin International Musical), забележен 20. јула у оквиру Палео фестивала, који се већ 47 година одржава у швајцарском граду Ниону.

Колектив BIM је седмочлани ансамбл који реинтерпетира традиционалне мело-ритмичке структуре везане за вуду церемоније комбинујући их са елементима фанка, рока, попа, електронске и хип-хоп музике. Настао је 2016. године, после велике аудиције која је уприличена у вуду заједници, евангелистичким црквама и популарним клубовима у граду Котонуу. Тражили су се музичари чији гласови могу да понесу есенцију музике Бенина, а самим тим и богате историје ове земље од времена краљевине Дахомеј до данашњих дана. Ова земља је, иначе, колевка вуду религије која је и данас једна од званичних вероиспосвести, заступљена међу становништвом и уграђена у церемоније других верских заједница државе. Бенин је био један од центара трговине робовима у XVII и XVIII веку, а само из луке Уида транспортовано је у Америку око милион Африканаца до 1860. године, када је овај коридор превожења робова затворен. Ширење вуду религије и ритуала на простор Кариба, Јужне и Северне Америке директно је повезан са трговином људима. Из ове афричке традиције рођени су полиритмични обрасци музике бразилског североистока, музика за кубанске ритуале Сантерије, као и претече блуза и џеза у Луизијани. Управо је у луци Уида колектив BIM одржао свој први концерт 2018. године обраћајући се историји модерног робовласништва и колонијалне власти у Западној Африци.

Жеља колектива BIM је да промовише позитивну слику о вуду култури, која је окренута слављењу земље и људи, супротсављајући се свакој врсти фундаментализма. На тај начин они шире дубљи увид о овој старој афричкој религији, која је у популарној култури најчешће перципирана као страшна, магијска и осветничка. Заразни ритмови колектива BIM, као и њихова дубока посвећеност баштини бенинских музичких традиција, лако и природно налазе пут до најшире публике, ширећи своје поруке суживота, мира и раузмевања међу људима.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено