Имагинарна едиција

Лео Штраус: Шта је политичка филозофија?

У емисији Имагинарна едиција, од понедељка 20. до четвртка 23. марта, можете пратити текст Леа Штрауса „Шта је политичка филозофија?”

Славно предавање Леа Штрауса најзад је доступно и на српском језику у преводу Софије Мојсић. Иако је предавање одржано пре 70 година (Штраус је говорио на Хебрејском универзитету у Јерусалиму децембра 1954. и јануара 1955. године) импресивно је колико ништа није изгубило на актуелности, како због добро постављеног проблема, тако и због Штраусове страсти која се осећа у готово сваком реду овога текста.

Иако је наслов текста академски, не би требало хитати са закључком да је оваква тема само од академског, односно теоријског значаја. Штраус, имплицитно, показује због чега то није случај. Јер, у најкраћем, политика не може без политичке филозофије. ’Скраћено’ схватање политике као технике одржавања власти која не преза ни од каквих средстава, само је део приче који, заправо, искључује политику из заједничких људских послова. Када се политика, наиме, претвори у пуку технику, заједница, по законитости ауторитарног поретка – јер у ауторитарном поретку нема политике већ само насиља – пропада. Пoлитика је, пак, нешто друго. Политика је, ако следимо Леа Штрауса, начин на који се организује једно друштво на републиканским основама и на добробит грађана. Политика је, утолико, увек већ заједничка ствар грађана, а не техника коју примењује клика одвојена од грађана у чије име влада. Сваки политички пројекат због тога је праћен одређеном теоријом, односно филозофијом. Без те филозофске сенке делатност која се издаје за политику – није, напросто, политика, већ голо одржавање власти.

Штраус полази од увида да је политичка филозофија упала у кризу, управо због тога што се сама политика измиче филозофским увидима, али у другом делу текста, с неупоредивом луцидношћу показује Штраус да једно не иде без другог, те да бавити се политиком значи и бавити се појмом политике. Или, како ће то рећи на свој непосредни начин: слобода никада није сaмо слобода за добро, већ и за зло. Али много веће зло од оног зла које се ослобађа у слободној људској заједници јесте покушај да се ускрати слобода грађанима под било каквим образложењем.

С енглеског превела Софија Мојсић
Чита Александар Божовић
Уредник Иван Миленковић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво