Џез

Снимак концерта трија Имер, Балзер и Кенциг, одржаног 12. маја прошле године на Џез фестивал у Шафхаузену у Швајцарској.

Бубњар Даниел Имер, тромбониста Самуел Блазер и контрабасиста Хајри Кенциг пре неколико година оформили су поставу Helveticus, наглашавајући чињеницу да су припадници три различите генерације швајцарских музичара из три различита кантона. Најстарији, Даниел Имер, сарађивао је и са легендама попут Чета Бејкера, Декстера Гордона, или Ерика Долфија. Хајри Кенциг најпознатији је као дугогодишњи члан Vienna Art Orchestra, док је Самуел Блазер стекао значајно бендлидерско име на европској авангардној џез сцени, али се окушавао и у традиционалнијим форматима.

Као трио, албум 1291 објавили су 2020. године, а озбиљнија концертна промоција уследила је након попуштања локдауна и оживљавања џез фестивала у присуству публике. Премда се њихов израз креће у домену савременог и слободног џеза, репертоарска шароликост трија досеже чак и до њуорлеанских класика и традиционала, у комбинацији са ауторским материјалима. Овај наизглед необичан избор даје бенду ширину, разноврсност и интригантност, поврх интуитивне интеракције и очекиване свирачке поткованости и размаханости у индивидуалним импровизацијама.

Аутор Никола Марковић

 

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.