Музика за филм „На западу ништа ново”

Вечерашња емисија посвећена је добитнику Оскара за најбољи саундтрек. Реч је о немачком електронском и постминималистичком композитору Фолкеру Бертелману, познатијем као Хаушка и његовој партитури за филм „На западу ништа ново” редитеља Едварда Бергера.

Филм је заснован на истоименом роману Ериха Марије Ремарка из 1928, који се у књижевности сматра једним од најбољих дела посвећених рату. Премда је било ранијих покушаја адаптације, Едвард Бергер је први немачки редитељ који се ухватио у коштац са овим романом. У том смислу је рекао да ово није херојска прича, већ да у њој постоји осећај стида, кривице, ужаса, терора и одговорности према историји. „То је у мом ДНК. Желео сам да то избацим из свог система, да поделим са другима и испричам ту причу. И да снимим немачки филм”, рекао је Едвард Бергер.

Фолкер Бертелман је, сходно причи, направио саундтрек у којем користи звуке не тако типичне за његову поетику. Мучне сцене битке и страдања, прати оштра музика, пуна брујања и са јаким атаком на чула, нешто што веома подесћа на радове Бена Фроста од пре неколико година. У том смислу, Хаушка успева да одговори атмосфери филма, а у исто време начини саундтрек који у великој продукцији коју овај уметник има на годишњем нивоу, успева да се истакне.

Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво