Читај ми!

Џез

Представићемо албум „Live at the Detroit Jazz Festival”, последње дискографско издање легендарног Вејна Шортера, који је 2. марта, преминуо у 89. години живота.

Саксофониста Вејн Шортер, један од најзначајнијих инструменталиста и композитора у историји џеза, оставио је траг као аутор у сопственим бендовима, као члан чувеног другог квинтета Мајлса Дејвиса, те као део култног фјужн састава Weather Report, између осталих. У 21. веку је још једном успешно редефинисао властити израз у квартету с пијанистом Данилом Перезом, басистом Џоном Патитучијем и бубњарем Брајаном Блејдом, успевајући да ухвати саму есенцију џеза у надахнутим, слободним концертним импровизацијама. Домаћа публика га је последњи пут гледала управо са овим саставом, на Београдском џез фестивалу 2010. године.

Задњи објављени албум овог великана инструменталне музике датира из прошле године, а ради се концертном запису из Детроита из 2017. године. Том приликом је Шортер одржао два концерта – један са својом стандардном поставом, а други у квартету са басисткињом и вокалисткињом Есперанцом Сполдинг, пијанистом Леом Ђеновезеом и бубњарком Тери Лин Керингтон. Потоњи наступ је овековечен на овом издању, где се налази пет композиција које Шортер потписује као аутор или коаутор са Есперанцом Сполдинг, уз нумере других значајних аутора и ауторки из историје џеза. Утолико је овај албум интересантна синтеза Шортеровог аранжерско-импровизаторског стила из завршне фазе његовог стваралаштва и суптилно разиграних вокалних деоница Есперанце Сполдинг. Live at Detroit Jazz Festival је тако и тестаментарно сведочанство о Шортеровом креативном духу и спремности за померање граница, чак и на самом заласку активне свирачке каријере.

Аутор Никола Марковић

Коментари

Re: zivela nauka...
Мистерија решена: Старија је кокошка!
roj pcela u ventilaciji
Лов на пчеле по Београду
Odakle je nastala kokoška
Мистерија решена: Старија је кокошка!
никада нећемо знати
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Re: oprosti im Boze, ne znaju sta pricaju...
Мистерија решена: Старија је кокошка!