Читај ми!

Музика света

Glatt&Verkehrt 2022 – Сузана Бака

Ово је шеста, последња емисија циклуса посвећеног фестивалу Glatt&Verkehrt, који се од 1997. године одржава у Кремсу, а чији је коорганизатор аустријски Радио ОРФ. Вечерас репродукујемо концерт Сузане Баке, истакнуте перуанске кантауторке, етномузиколошкиње и педагога, којим је 31. јула прошле године затворен фестивал Glatt&Verkehrt.

Бака важи за најзначајнију представницу афро-перуанске музичке традиције. Ауторска музика ове уметнице, рођене 1944. године у провинцији Лима, заснована је на традиционалним перуанским жанровима као што су „ландо" и „валс". Препознатљива је и по коришћењу традиционалних инструмената као што су кахон, уду, чеко или кихада, односно магарећа вилица. Према речима критике, њене песме су поетичне и богате евокативним сликама, а њене интерпретације су испуњене емоцијама. У своју музику и аранжмане традиционалних песама ненаметљиво инкорпорира елементе кубанске и бразилске музике, док су јој текстове, осим ње саме, писали и неки од водећих песника Латинске Америке.

Са супругом Рикардом Переиром, Бака је 1992. године основала Институт Негроконтинуо у циљу очувања културе „црног" Перуа, који данас има статус институције од националног значаја. Према речима ове уметнице „музика „црног" Перуа је и даље „музика гета", а црнци су још увек грађани другог реда због своје прошлости уроњене у историју ропства". То је нешто са чиме друштво мора да се суочи и да призна, и то је оно на чему Бака предано ради. Занимљиво је и то да је 2011. године именована за министарку културе Перуа.

Музички пробој на међународној сцени Сузана Бака имала је тек 1995. године, а до сада је била двострука добитница латиноамеричког Гремија. Деби наступ на фестивалу Glatt&Verkehrt имала је управо прошле године, када је извела нумере са свог последњег, шеснаестог албума Стваран свет, који је продуцирао Мајкл Лиг – оснивач групе Снарки Папи. Овај албум посвећен је сећању на жене које су иконе јужноамеричке борбе за слободу, али Бака пева и о протестима против корупције те нашем опхођењу према планети Земљи.

На концерту забележеном 31. јула у Кремсу, поред Сузане Баке наступили су и: Алехандро Мануел Кихандрија Мехија – вокал, Џонатан Алексис Мендоза Санчез – вокал и гитара, Рензо Вињато Љоса – електрична гитара, Хуан Карлос Алага – клавир и виолина, Луис Мигел Дијаз Витела – удараљке и Алвин Оскар Хуаранга – контрабас.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару