Читај ми!

Нова дискографија

Представићемо албум виолончелисте Жан-Гијена Кераса и пијанисте Александра Тароа са делима Марена Мареа, објављен крајем јануара за издавачку кућу Хармониа Мунди.

Француски пијаниста Александар Таро до сада је објавио неколико издања за поменуту издавачку кућу, на којима је на модерном клавиру представио дела за чембало француских композитора. Тако је овог пута заједно са Жан-Гијеном Керасом одабрао остварења француског композитора који је своједобно био и познати свирач на виоли да гамба – Марена Мареа, изводећи их на виолончелу и великом концертном клавиру.

Керас назива специфичним парадоксом пројекат транксрипције и транспоновања Маренових дела, истичући да ове композиције садрже јединствени звучни карактер коју обезбеђује специфична боја виоле да гамба. Керас је покушао да на виолончелу пронађе високе аликвотне тонове виоле да гамба, који су заправо најважнији и који овој музици дају тај дирљиви осећај крхкости и прозрачности. Истражујући могућности свог инструмента, Керас је, како сам истиче, осетио да напослетку не треба да има потпуну контролу и да треба да прихвати другачију боју звука од оног за који су Маренова дела била намењена. „Поштовање карактера је превагнуло у односу на пуку имитацију", речи су Жан-Гијена Кераса. Слично Бузонијевим транскрипицијама Бахових дела, Керар и Таро су се опередили за непредвидљивост и интезитет.

Ауторка Јелена Дамјановић

Коментари

Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања