Читај ми!

Уметност интерпретације – Квартет Бродски

Овај британски гудачки квартет основан је 1972. године као квартет „Кливленд“, да би потом променио име, оживљавајући назив ансамбла руског виолинисте Адолфа Бродског, који је био активан у првим деценијама XX века.

Пре нешто више од пола века, четворо британских уметника – виолинисти Мајкл Томас, Ијан Белтон, виолиста Александар Робертсон и виолончелисткиња Жаклин Томас – окупили су се са намером да изводе стандардни репертоар, који се ослањао на дела Хајдна, Бетовена, Шуберта, Бартока и Шостаковича. Током пет деценија постојања, чланови овог састава су се окренули и другим жанровима, сарађујући са уметницима као што су Бјорк, Елвис Костело и Пол Макартни. Квартет Бродски је током своје каријере одржао преко 3000 концерата на најзначајнијим светским музичким позорницама, док њихова дискографија обухвата преко седамдесет издања.

Из оригиналне поставе до данас су у квартету остали виолиниста Ијан Белтон и виолончелисткиња Жаклин Томас, док су током претходних пет деценија у овом ансамблу у дужим временским интервалима наступали и угледни британски уметници попут виолинисте Данијела Роуланда и виолисте Пола Кесидија. Данас, у овом ансамблу уз Белтона, Кесидија и Томасову, на позицији прве виолине наступа Крисја Осостовиц.

Бројни савремени аутори, посвећивали су своје композиције овом ансамблу, а емисију ћемо започети једним таквим делом из пера домаћег аутора – биће то Поломка квартет Исидоре Жебељан, која је остварила изузетну сарадњу са члановима Квартета Бродски, и који су 2015. године објавили албум са ауторским делима ове композиторке за немачку издавачку кућу CPO. Поред сарадње са савременим ауторима, Квартет Бродски изводи често и дела компонована за друге саставе, која им одговарају по сензибилитету. Говорећи о извођачком стилу овог ансамбла, критичари пре свега истичу њихово дубоко разумевање музике коју свирају, као и звучно богате интерпретације. Искуство које су стекли свирајући заједно претходних пет деценија, пружило је њиховим извођењима дозу зреле префињености и прочишћености, али без губитка готово младалачке енергичности и жара.

Уредница Ивана Неимаревић.

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара