Читај ми!

Путеви прозе

Илија М. Петровић: Паланка Њујорк

У краћем циклусу који ћемо емитовати од 18. до 20. јануара можете пратити текст Илије М. Петровића „Паланка Њујорк, срез њујоршки, округ североамерички, СХС (тј. ’наши у Америци’ и ’наши’ уопште)”, који је изворно објављен 1924. године у познатом међуратном загребачком часопису Нова Европа.

Илија М. Петровић (1895-1942), међуратни књижевник, књижевни педагог, преводилац и ангажовани интелектуалац, данас је недовољно познат широј културној јавности, а у историји књижевности остаће, вероватно, упамћен првенствено по својој студији Лорд Бајрон код Југословена, која је у интегралном облику објављена тек 1989. године у издању Института за књижевност и уметност у Београду и Центра за културу у Пожаревцу. Највећи део његових текстова расут је по часописима који су у периоду између два светска рата објављивани на простору тадашње Југославије (Нова Европа, Савременик, Мисао, Критика, Наша стварност, Српски књижевни гласник...), тако да његово целокупно дело још увек није сакупљено и критички валоризовано.

Године 1919. Илија Петровић је као стипендиста Министарства просвете отишао на школовање у Сједињене Америчке Државе, где је започео студије енглеског језика на Универзитету Колумбија. Дипломирао је 1923. године на Филозофском факултету у Вашингтону, а у домовину се вратио 1925. Текст „Паланка Њујорк" је бритка сатира, али и драгоцена документарна, готово етнографска забелешка о животу и менталитету југословенских исељеника у САД. У духовитим и проницљивим описима стереотипизованих карактера и њихових међусобних односа у процесу класне, етничке и, у најопштијем смислу, социјалне диференцијације на новом тлу уочава се снажан ауторски печат, на моменте веома огорчен али без имало злобе.

Текст чита: Александар Божовић
Режија: Александра Урошевић
Уредник: Предраг Шарчевић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара