Читај ми!

Грамофонија – Квартети Јозефа Хајдна

Завршавамо краћи циклус у којем репродукујемо снимке гудачких квартета Јозефа Хајдна у извођењу чланова гудачког квартета Глинка. Емитујемо записе са плоче продукцијске куће Мелодија забележене 1974. године.

Ансамбл који вечерас слушате је првобитно назван Квартет удружења композитора, а основао га је виолиста Михаил Хелер са намером да се посвети пре свега извођењу савремене музике. Након што је састав освојио прву награду на такмичењу квартета у Белгији, његови чланови одлучују да промене име ансамбла и убрзо након тога снимају свој први албум под именом Квартет Глинка. Као што смо поменули у претходној емисији, ансамбл је наставио да буде наклоњен савременим остварењима, али је у студију чешће изводио дела познатих аутора из прошлости. Управо су ови снимци постали део наслеђа по којем је деловање квартета остало упамћено до данас.

Уметнички пут Квартета Глинка је прекинут након непуне две деценије деловања, 1978. године, када су се Хелер и Ферштман преселили у Холандију и посветили се професорском позиву. Њихови снимци Бетовенових квартета су објављени у Холандији под именом Глинка, али са другим виолинистима, док су записи композиција Тањејева објављени 1994. године, забележени у оригиналној постави двадесетак година раније.

Аутор: Милан Милојковић
Уредница: Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво