Читај ми!

Жене у музици – Михала Петри

Михала Петри на блок-флаути изводи дела Жак-Кристофа Нодоа, Сунлејфа Расмусена, Танга Ђенпинга, Паула Белинатија и Хермета Паскуала.

Михала Петри је једна је од најзаслужнијих уметница која је блок-флауту на светској музичкој сцени промовисала не само као инструмент на којем се најчешће изводе остварења ране и барокне музике, већ и дела савремених композитора. Поред тога, заслужна је и за увођење блок-флауте као солистичког инструмента и у модерним концертним дворанама.

Рођена у Копенхагену 7. јула 1958. године, Михала Петри је почела да свира блок-флауту у трећој години, а већ у петој имала је први наступ у Данском радију. Као солисткиња дебитовала је 1969. године у Тиволију, након чега је започела студије на Високој школи за музику и позориште у Хановеру, у класи Фердинанда Конрада. По окончању студија започела је плодну концертантну каријеру наступима у Европи, Северној Америци, Израелу и Аустралији, а често је гостовала и на престижним светским музичким фестивалима. Наступала је са музичарима попут Хајнца Холигера, Пинчаса Цукермана, Салватореа Акарда, Кита Џерета, Кристофера Хогвуда и Клаудија Абада, као и са водећим камерним и симфонијским оркестрима. За изузетну виртуозност и јединствену музикалност коју показује изводећи дела од барокних до савремених аутора, Михала Петри је одликована значајним наградама и признањима: за сарадњу са Владимиром Спиваковим и ансамблом Московски виртуози са којима је забележила Вивалдијеве концерте, 1997. добила је немачку награду за дискографска издања, а исте године је номинована и за награду Удружења нордијских музичара. Године 1995. Краљица Данске одликовала ју је Орденом за заслуге, док је 1998. овенчана и наградом Вилхелм Хансен. Јуна 2000. добила је Leonie Sonning награду, којом је, између осталих, 1959. године одликован Игор Стравински.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара