Читај ми!

Век хармонике – Комади за хармонијум Сезара Франка

Представићемо албум „Комади за хармонијум Сезара Франка”, швајцарске акордеонисткиње Дорис Бертшингер. Компакт-диск објавила је издавачка кућа Неос у мају 2021. године

Сезар Франк је током читаве своје каријере упоредо са композицијама за оргуље писао и комаде за хармонијум. Међутим, грандиозност његових оргуљских дела је више од 150 година у потпуности засењивала ову другу групу композиција. У позној фази стварлаштва посветио се изузетно обимном пројекту који је назвао L'organist – Оргуљаш, а који заправо садржи комаде за хармонијум. Франк је планирао да, попут Баха и његовог Добро темперованог клавира, напише Свите за хармонијум у свим тоналитетима хроматске лествице, али је, на жалост, успео да доврши Свиту ин Гис. Свака свита има седам кратких ставова, а у неке од њих је убацивао и кратак Амен.

Први том ове збирке објављен је постхумно – 1892. године, а други, непотпуни, са коментарима Шарла Турнемира, Франковог наследника на месту оргуљаша у базилици Свете Клотиде у Паризу, три године касније. Тек 1997. године, оргуљаш Гинтер Каунцингер објавио је комплетну збирку са 63 комада, која укључује и недовршену Свиту у А-дуру.

Дорис Бертшингер је студирала хармонику на Универзитету уметности у Цириху, а потом и на Конзерваторијуму у Тросингену, у класи чувеног педагога Хуга Нота. Осим концертних активности, где јој је фокус усмерен на савремене ауторе, треба поменути и њен педагошки рад обогаћен савременим методолошким приступима. Према њеним речима, у овом тумачењу је било важно да укаже на сличности између хармонијума и хармонике, али и разлике између ова два инструмента, као и да публици представи мало познати сегмент из опуса Сезара Франка.

У вечерашњој емисији чућете пет Свита за хармонијум Сезара Франка написаних 1890. године, у аранжману за хармонику.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено