Читај ми!

Грамофонија

Духовну музику Клаудија Монтевердија, Андрее Габријелија и Ђованија Габријелија изводе Прашки мадригалисти и чланови ансамбла Музика антика из Беча. Емитоваћемо записе са плоче продукцијске куће Супрафон из 1964. године.

Прашки мадригалисти су дискографски ангажман интензивирали почетком шездесетих година, снимајући најпре уобичајен ренесансни репертоар сачињен од дела Орланда ди Ласа и Клаудија Монтевердија, уз неколико издања под називом Musica Antiqua Bohemica посвећених музици домаћих стваралаца из 15. и 16. века. Сарадњу са бечким ансамблом Музика антика Прашки мадригалисти су започели још раних шездесетих, објављујући успешан заједнички снимак Мисе Наоружани човек Жоскена де Преа. Након тога су уследиле бројне сарадње, између осталих и на албуму који вечерас репродукујемо, а који представља и својеврсно заокружење интересовања за мисни репертоар чланова ових ансамбала, будући да су у даљем току своје каријере били посвећенији дворским композицијама и начелно програму сачињеном од мотета и мадригала. Снимак мисе је начињен у Цркви Светог. Јакуба док су снимци мотета Андрее и Ђованија Габријелија начињени у Цркви Девице Марије у Прагу 1963. године.

Супервизор на снимању овог албума је био чешки музиколог Едуард Херцог са чијим радом смо се сусретали у претходним емисијама, док је програмски коментар написао његов колега, Јарослав Ваницки, стручњак за рану музику који је писао текстове за неколико издања из ове серије.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања КуњадићКоментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета