Читај ми!

Теоријски профили

Марлен Лариел: Оптуживање Русије за фашизам

У емисији Теоријски профили, од понедељка, 18. до петка, 22. октобра можете слушати текстове франсуске историчарке Марлен Лариел: „Оптуживање Русије за фашизам – полемике о припадности Русије Европи” и „Разумевање илиберализма Русије”. Превод: Милан Суботић.

Марлен Лариел је докторирала историју и политичке науке у Паризу, а сада предаје и води Институт за европске, руске и евроазијске студије (IERES) Универзитета Џорџ Вашингтон. Ова контроверзна ауторка до сада је објавила десетак монографија и приредила бројне зборнике радова посвећених анализама руске интелектуалне традиције и савремене политике Русије, као и истраживањима проблема изградње држава и национализама на подручјима Централне Азије. У оквиру Елиот школе за међународне односе основала је студијски програм посвећен мултидисциплинарном истраживању илибералних режима и политика на глобалном нивоу.

Њене књиге и студије нису овде превођене, те смо за представљање академског рада Марлен Лариел одабрали два чланка објављена 2020. године у часописима Russia in Global Affairs и Journal of Democracy. Први, под насловом „Оптуживање Русије за фашизам: полемике о припадности Русије Европи" заправо је сажетак ауторкине књиге Да ли је Русија фашистичка? која се у штампи појавила ове године. Аргументација коју ауторка излаже у овом чланку наглашено је полемичка и критички усмерена према учесталим карактеризацијама руског режима као „фашистичког". Иза непрецизне употребе појма „фашизам" крије се, према њеном мишљењу, стари спор око односа Русије и Европе, тј. идеологизована дебата о будућности, природи и границама европских интеграција. Иако Лариел одбацује карактеризацију руског режима као „фашистичког", остаје отворено питање његовог позитивног одређења. У другом чланку, „Разумевање илиберализма Русије", француска историчарка предлаже појам „илиберализма" као теоријско експланаторни оквир за тумачење политичке динамике и карактера режима постсовјетске Русије. Разликујући појмове „илиберализма" и антилиберализма, она сагледава политичку еволуцију Путинове Русије у ширем контексту постлибералних режима не само бивших социјалистичких земаља, већ и старих европских и америчких демократија које су такође у постмодерном добу склоне популистичкој реторици и напуштању изворних либералних вредности.

Чита Душица Мијатовић.
Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се