Читај ми!

Сублимне фреквенције

Представићемо бразилску уметницу Доминик Пинто која наступа под именом Дом Ла Нена.

Доминик Пинто је бразилска виолончелисткиња и кантауторка. Детињство и тинејџерске године провела је живећи на релацији Бразил – Париз – Буено Аирес, а са осамнаест година се настанила у Паризу и започела кантауторску каријеру. Први наступ имала је са истакнутом певачицом и глумицом Џејн Биркин, са којом је потом наредне две године провела на турнеји као чланица пратећег бенда. По повратку са турнеје, почела је рад на дебитантском албуму, који је објавила 2013. године, под називом Ела. На њему се налазе једноставне меланхоличне нумере са минималистичким аранжманима, заснованим на деоницама виолончела, клавира и гитаре, уз повремене упливе удараљки које доносе популарне ритмове из бразилске музичке традиције.

У другом делу емисије представићемо нумере са најновијег издања Темпо које је Пинтова посветила времену. У најави за овај албум истакла је да посвећујемо пажњу и значај многим стварима, а заборављамо на ствари које су битније – наше време и фокус: бити присутан у тренутку, што су заправо најдрагоценије способности које поседујемо, наводи Доминик Пинто. Тако песме на овом албуму евоцирају и прате специфичне тренутке у времену и животу сваког људског бића: рођење, одрастање, старење и смрт.

Све песме са овог албума је снимила и одсвирала сама – на виолончелу и делом на клавиру. Циљ јој је било да истражи капацитете свог инструмента, те да уз употребу педала и гитарских појачала промени оригинални звук виолончела, третирајући га, између осталог и као удараљку.

Ауторка Јелена Дамјановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво