Предавања

Катарина Лончаревић: Књига која је променила животе

У емисији ПРЕДАВАЊА, у среду, 25. децембра, можете слушати излагање Катарине Лончаревић под називом „Књига која је променила животе”. Снимак је са Међународне радионица која је поводом седамдесет година од излажења култне књиге Симон де Бовоар „Други пол” недавно одржана у Француском културном центру.

Књига Други пол Симон де Бовоар написана је 1949. године као књижевно и филозофско дело. Ауторка је пре свега настојала да понуди одговор на питање: шта је жена? Де Бовоар, наиме, тражи да се вратимо овом изворном питању, пре него што се уопште можемо упустити у формулисање захтева и инсистирање на правима и дужностима грађанки. То примарно питање је онотолошко, шта јесте жена, а одговори на њега, којима су испуњене странице и странице ове незаобилазне феминистичке књиге долазе из биологије, психологије, социологије, књижевности, историје, педагогије, разматрања рада, брака, трудноће и материнства...

Други пол је преведен на више од чертдесет језика а идеје које су изнете у овом делу утицале су на формирање другог таласа феминизма. Превод на српско-хрватски језик појављује се код нас 1982. године. Организатори скупа (Институт за филозофију и друштвену теорију, Француски институт у Србији и Центар за напредне студије Свеучилишта у Ријеци), настојали су да сагледају Други пол имајући у виду време у којем настаје, као и то како се перципира данас, седамдесет година касније.

Уредница Оливера Нушић.



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара