Јохан Георг Ликл и камерна музика

У трећој емисији циклуса којим обележавамо 250 година од рођења аустријског композитора Јохана Георга Ликла слушаћете дувачке квинтете овог аутора и Антоњина Рејхе.

Међу композиторима Ликлове генерације у жанру дувачког квинтета најзначајније место заузима Антоњин Рејха. Родом из Чешке и тек годину дана млађи од Ликла, Рејха је прву фазу своје каријере такође остварио у Бечу, али је средином прве деценије 19. века, услед ратова Аустријског царства и Наполеонове Француске, изабрао Париз као свој нови дом. Дувачком квинтету се систематично посветио у зрелом стваралачком периоду, почев од 1811. године, са амбицијом да овом жанру отвори перспективу сличну оној коју је имао гудачки квартет. Рејха у својим квинтетима истражује сложена и разноврсна решења на плану фактуре и тембра, те иако његови квинтети подразумевају висок технички ниво и виртуозитет инструменталиста, они ретко наступају у оквиру солистичких пасажа.

Концертантни квинтет у Еф-дуру Јохана Георга Ликла, писан за квинтет дувачких инструмената, једно је од његових амбициознијих камерних остварења. У петоставачном циклусу издвајају се играчки ставови – менует и полка – на месту другог и четвртог става, као и медитативни Adagio који заузима централно место у циклусу. Концертантни звук Ликловог квинтета јасно га издваја од дувачких квинтета Рејхе и већине његових савременика: реч је о делу прозрачне фактуре која је ткана кроз солистичке наступе појединих дувачких инструмената, уз сразмерно ретке наступе тутија.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара