Стваралаштво Јозефа Елснера

У шестој емисији циклуса који приређујемо поводом 250 година од рођења Јозефа Елснера слушаћете духовна остварења овог композитора и његовог савременика, Карола Курпинског.

Након деценије живота у Варшави, Елснер је постао незаобилазна и високо етаблирана фигура у пољском музичком животу. Од 1811. био је дописник престижних Лајпцишких Општих музичких новина, као и почасни члан музичког друштва Лајпцишког универзитета. Елснер је био члан и бројних других музичких друштава у Пољској, а био је члан и масонске ложе. Са места директора варшавске опере повукао се средином друге деценије 19. века, а након гушења пољског Новембарског устанка у Руско-пољском рату, 1830. и 1831. године, није се редовно појављивао на јавној музичкој сцени. До смрти, 1854. године, Елснер се као композитор пре свега посветио духовној музици. Током четрдесетих година 19. века, улазећи у девету деценију свог живота, Елснер је написао чак десет миса, четири офреторијума и бројне религиозне композиције, укључујући Стабат матер, Мизерере, Те Деум и друге. У емисији ћете чути Мису у а-молу, опус 81, из 1843. године.

Иако двадесет година млађи од Елснера, пољски композитор Карол Курпински, такође се повукао из света опере након гушења пољског Новембарског устанка и наставио је да буде активан пре свега као педагог, оснивајући 1835. Школу за певање и декламацију при народном позоришту у Варшави, која је у одређеној мери компензовала репресивно затварање Пољског конзерваторијума. Оперски опус Курпинског обухвата двадесет шест сценско-музичких остварења, од којих је у целости сачувано девет и који у овом аутору откривају водећег пољског оперског композитора друге и треће деценије 19. века, који је, полазећи од савремених италијанских узора, градио пољску оперску школу инкорпорирајући теме из пољске историје и фолклора, као и користећи пољске народне плесове и песме. Курпински је био активан и на пољу духовне музике, пишући мисе како на латинском, тако и на пољском језику, као и друга дела у форми кантата и ораторијума. У емисији ћете чути Те Деум Карола Курпинског из 1829. године.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара