Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У емисији ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ можете слушати осврт Александра Милосављевића на књигу Зорице Јевремовић „Тишине, Помрлице”, коју је прошле године објавио Центар за медије „Ранко Мунитић” из Београда.

Централна тачка књиге Тишине, Помрлице Зорице Јевремовић, драматуршкиње, списатељице, позоришне и видео редитељке те интермедијалне теоретичарке, заправо је њена драма Помрлице, ауторкино субјективно поетско сведочанство о животним и уметничким биографијама три жене - Миле Гојсалић, Елеоноре Брук и Умихане Чувидине. Свака од јунакиња овог драмског комада припада другом времену и другачијем друштвеном контексту, али у сва три случаја уочавамо најмање две тачке које повезују ове три животне (и поетске) судбине. Прва је садржана у чињеници да су све јунакиње парадигматични примери жене као вечите жртве повести, док је друга тачка одређена евидентном али и експлицитно потврђеном изјавом саме списатељице да су животописи њених јунакиња „више моја права биографија но подаци о мени у матичним књигама, библиографијама, књигама, на интернету".

Зорица Јевремовић је с много ваљаних разлога, а на трагу властитог погледа на најшири контекст у којем уметничко дело не само настаје него и функционише, у своју књигу уврстила и поглавље под насловом „Рецепција/Ауторефлексија", као и аутопетичку и, такође, ауторефлективну белешку „Сваких двадесетак минута пролази Анђео" те песму Радмиле Лазић „Крива сам". Како коментарише Александар Милосављевић, о самој драми Помрлице тешко је писати управо стога што је списатељица свесно и до бола искрено оголила себе, своје мотиве, разлоге, па и свој литерарно-драматуршки проседе. Вишеструко је индикативна и чињеница да је четврти чин презентован у форми песме, што не само да „огољује" ауторкину позицију и реферише на ону врсту поезије која као да извире из песникиње душе, из сфере ирационалног, из унутрашњих дубина уметничиног бића у којима се преплићу свесно и несвесно, него и у вишекраком луку повезује - готово по математичкој схеми - поједине чинове ове драме, стварајући на тај начин чврсту поетску структуру драмског комада.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара