Имагинарни пејзажи

Остварења пионирке електроакустичке музике Елиан Радиг, са њеног албуму „Occam Ocean 1“ који је објавила прошле године за дискографску кућу Shiiin.

Наиме, Елиан Радиг је за свој последњи албум одабрала да уобичајени електроакустички поступак - дуга, таласаста трајања, врати назад у акустички медијум. Она је овако објаснила свој концепт: „...утопљени смо у вртоглави понор нашег таласног универзума толико да наше тело покрећу таласи и вишеструки ритмови. Такође, он изазива вртоглавицу и одлазак према мини, икс и гама таласима и другим невидљивим димензијама. Али ту је и једна врло мала зона - између 60 и 12.000 херца у којој се одређене врсте вибрација претварају у звуке.

Најближи нама, на земљи, у смислу ондулација јесте океан. Океан нам доноси могућност једноставне контемплације о овој теми. Поред сопственог циклуса, он у себе прима и реке које га хране. Разлог зашто на албуму постоји пуно референци на реке, водопаде, изворе... јесте тај што вода, тај флудини елеменет, у ствари представља сам живот, у његовој покренутости, попут циркулација крви. Оно што сам тражила од музичара су велики технички захтеви, који се не огледају у виртоузности брзине, већ у виртуозности апсолутне контроле инструмента, екстремној виртуозности, која је истовремено суптилна и деликатна. Ово је исти поступак који сам тражила од мог синтисајзера: окренути потенциометар за длаку може све да промени. Током периода рада са фидбеком, постављао се исти деликатни радни протокол са микрофоном и звучником. Треба поштовати удаљеност, јер ако се оде из поља, звук нестаје, а ако је преблизу настаје фидбек. У електронској музици, никада нисам успела да урадим оно што би ме до краја задовољило и што сам могла технички да изведем, али зато са музичарима успела сам да први пут чујем оно што сам назвала „мојим звучним фантазмима". Оно што је важно да се чују аликвоти, хармоници и субхармоници, вибрација ваздушног стуба, а не само жице... Све то захтева велику једноставност, динамички опсег који не превазилази мецофорте после којег доминантни тон хармонијског спектра постаје доминантан, једном речју примену „окамове оштрице" како би се стигло до жељеног универзума звука", закључује Елиан Радиг.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво