недеља, 11.05.2025, 13:00 -> 19:42
Извор: Радио Београд 2
Аутор: Ивана Комадина
Сицилијанска кухиња
Сицилија је од давнина чувена због свог пољопривредног богатства. Катон ју је називао „дадиљом на чијим се грудима хране Римљани” и „житницом Републике”.
Трансформација сицилијанске хране почела је 827. године када се сараценска армија искрцала на обале овог живописног медитеранског острва. Арапи су знали све о умећу наводњавања, а уз то, Сицилијанцима су открили префињена задовољства уживања у пиринчу, шећеру, плавом патлиџану, сладоледу и поврх свега – пасти.
Сицилијанци су од Арапа усвојили нове пољопривредне културе, као и посуђе за спремање хране. Данас озлоглашена сицилијанска страст за слатким датира од времена у којем се почело са узгајањем шећерне трске. Без ње не би било ни канола, ни марципана, ни нугата, ни кандираног воћа, ни касата, чији назив, случајно, потиче од „кас’ах” ‒ арапске речи за посуду у којој се моделира колач.
У данашњем Путу свиле откривамо историјат и особености сицилијанске кухиње у музичком друштву група Банда Јоника, Милагро Акустико, Унаванталуна, певачица Кармеле Каћоле, Симоне Барбере и Ћећилије Питино.
Ауторка емисије је Ивана Комадина.
Коментари