Читај ми!

Џени Ерпенбек, Ирене Сола, Карин Смирноф, Мигел де Сервантес

Добитница престижне међународне награде Букер за 2024. годину је Џени Ерпенбек за роман „Каирос”.

Ово дело још није преведено на српски језик, али је 2009. у издању Геопоетике објављен њен роман „Похођење”. О ауторки разговарамо са Биљаном Пајић из Гете института у Београду.

Ирене Сола je ауторка романа „Кад ја певам, играју планине”. Ирене Сола (1990) каталонска је списатељица и уметница. Завршила је мастер у области књижевности, филма и визуелне културе на Универзитету у Сасексу. Тренутно живи и ради у Лондону. За роман о коме данас говоримо „Кад ја певам, играју планине” добила је Европску награду за књижевност, али и бројне друге. О књизи разговарамо са Јеленом Петановић која је књигу превела са каталонског.

Карин Смирноф је шведска списатељица и новинарка. Написала је пет романа. Од 2021. пише три романа у серијалу „Миленијум”, који је осмислио и започео Стиг Лашон. „Орлов крик” је први од њих, објављен ових дана. О роману разговарамо са Марком Војновићем.

Имамо прилику да читамо обновљено издање романа „Дон Кихот” славног Мигела де Сервантеса у старом преводу Ђорђа Поповића Даничара. Мигел де Сервантес био је песник, драмски и прозни писац. Први део „Дон Кихота” објављен је 1605. Била је то најпродаванија књига, преведена на више од шездесет језика. Други део објављен је 1615. године. О Сервантесовом значају за светску књижевност разговарамо са Младеном Савковићем из Института Сервантес у Београду, а чућемо и Марију Бошњаковић из издавачке куће Вулкан.

Ауторка емисије је Драгана Ковачевић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије