Читај ми!

Молијерови дани у Београду

За емисију "Читач" говоре Андреј Макин и Мајлис Бесри.

Андреј Макин, члан је Француске академије и један од најпревођенијих савремених француских писаца. Рођен је 1957. године у Сибиру, а образован је у духу француског језика и културе, будући да му је бака Францускиња. Одбранио је докторат из савремене француске књижевности на московском универзитету. Крајем осамдесетих година настањује се у Француској. Докторирао је на Универзитету Париз IV - одбранивши рад о делу великог руског писца Ивана Буњина.


Први велики успех постигао је са романом "Француско завештање"који је 1995.године добио најпрестижније француске књижевне награде - Гонкур и Медиси. Већина његових романа преведена је на српски, између осталих то су: "Француско завештање","Кћи хероја Совјетског Савеза", "Музика једног живота", "Злочин Олге Арбељине", Док Амур тече" и други...

Мајлис Бесри је француска романсијерка и продуцент радио емисија на Франс култур.На француску књижевну сцену ступила је је 2020. романом "Треће доба" који је исте године добио Гонкурову награду за први роман. Мајлис Бесри у књизи описује последње дане нобеловца, Самјуела Бекета, које је провео у једном париском старачком дому. Своја два каснија романа, Бесри је посветила великим уметницима - Вилијаму Батлеру Јејтсу и сликару Франсису Бејкону.

Ауторка емисије је Драгана Ковачевић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије