Читај ми!

Прва симфонија Здењека Фибиха

У првом Аутограму ове недеље уредница Горица Пилиповић представиће I симфонију чешког композитора Здењека Фибиха који је живео од 1850. до 1900.

Рођен је у једном селу поред градића Часлава што чини део његове живописне биографије. Наиме, отац му је био виши чиновник шумарства, а мајка Бечлика, Немица, од које ће добити и прва подучавања. У школу је ишао у Бечу пре уписа у Чешку гимназију у Прагу почетком 60-тих година. Мајка га је подучавала, и на клавиру, 1862, написао је своје прве композиције, упоредо са Гимназијом био ученик и приватне музичке школе, те наставио да компонује дело за делом. Године 1865. уписује се на конзерваторијум у Лајпцигу где је његов ујак, Феликс Дрејшок, био концертмајстор у чувеном Гевандхаус оркестру и професор виолине. Била је то заправо музичка породица – други, старији ујак, Александар Дрејшок био је дворски пијаниста у СанктПетербургу и професор клавира на тамошњем Конзерваторијуму. Јунак наше приче Здењек Фибих вредно је студирао, а потом се усавршавао у Паризу, да би се, после године проведене и у Виљнусу, коначно скрасио у Прагу засновавши породицу.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара