Читај ми!

„Оп"

Документарни програм

Слушаћемо први пут документарац без говора и питања саговорнику; коришћењем аутентичних ефеката, ономатопеје, усклика, шумова и фрагмената живог дешавања без припреме снимања унапред; живота који тече у каменолому ручно тесаног камена из Kопаоничког била, где живе последњи чувари овог праисторијског заната са архаичним ускликом „оп", као везом међу клесарима, са девојкама, штитом од дивљих звери.

Слушаћемо како живе, веселе се, раде и рађају у мајдану последњи живи клесари у Европи, чувари тајне померања стене на једну полугу и зналци где је кремен камен у стењу, некада главно средство за паљење ватре, свећа, кандила и цигарете.

Ово је премијерно извођење емисије „Оп", настале од оригиналних снимака без улепшавања. Реконструкција слика и сцена наведена је на мулимедијалној платформи РТС Планета, тако да се слушалац лако сналази и прати ово дело као у немом филму, без речи, али са живописним звуцима, данас скоро заборављеним.

Аутор Тања Радујевић, мастер уредница Сектора програмске подршке Радио Београда.

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара