Прва симфонија Ђованија Згамбатија

У првом Аутограму ове недеље уредница Горица Пилиповић завириће у корпус инструменталне музике италијанских композитора из XIX века, који је био запостављен у корист опере, и представити Прву симфонију Ђованија Згамбатија.

Овај композитор, пијаниста и диригент рођен је 1841. у Риму где је и преминуо 1914. Био је чудо од детета, почео је јавно да наступа у шестој години и убрзо и да компонује. Студирао је на чувеној Академији ди Санта Ћећилија. Године 1862. Згамбати упознаје Франца Листа који је сместа уочио његов таленат, озбиљност и склоност ка различитим инструменталним музичким жанровима који су тада у Италији били скрајнути. Згамбати постаје Листов ученик и штићеник. То пријатељство које ће трајати до краја Листовог живота, имаће одлучан утицај на Згамбатијев развој, а он ће се одужити свом учитељу тако што ће неуморно промовисати његову музику, као што је изводио и дела других европских композитора.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије