О српском Нобелу за физику, Ајнштајновом телескопу и иновационим пројектима Института за физику

Саговорник: др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду

Институт за физику у Београду организовао је у четвртак 14. марта у Свечаној сали САНУ доделу престижне награде „Марко Јарић” коју већ 26 година додељује фондација „Проф. др Марко В. Јарић”. Награду, која се у медијима понекад назива и „српски Нобел за физику”, Фондација је ове године доделила проф. др Илији Зељковићу, редовном професору Бостон колеџа у Сједињеним Америчким Државама. Награду је доделио др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, установе која финансијски подржава ово значајно признање. Са доктором Богојевићем разговараћемо о значају овог признања, овогодишњем, али и претходним добитницима, као и о могућностима за укључивање изузетних добитника овог признања, од којих већина живи и ради у иностранству, у текуће активности Института.

Осврнућемо се и на недавну посету проф. др Фернанда Феронија, из Националног института за нуклеарну физику (INFN) у Италији, Институту за физику у Београду. Професор Ферони је био дугогодишњи председник ове важне научне институције, највеће мреже института у Италији која већ дуго сарађује са Институтом. Сада је професор Ферони укључен у реализацију пројекта Ајнштајновог телескопа, а посета је организована у оквиру представљања овог пројекта. Ајнштајнов телескоп (Einstein Telescope, ET) је нова подземна инфраструктура која представља такозвану трећу генерацију телескопа за лов на гравитационе таласе.

Говорићемо и о иновационим пројектима Института за физику, значају ERC грантова, али и бројним другим актуелностима из овог института од националног значаја за Републику Србију. 


Аутор и водитељ емисије: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво