Читај ми!

Нубијска пустиња

Област око Донголе је међу најлепшим пределима целокупне обале Нила, па ипак је једна од најосамљенијих области.

Четири водопада и огромна двострука кривина реке изместили су некадашње караванске руте далеко на исток. У тако плодним а изолованим крајевима, људи су склони да развију сопствене варијанте иначе распрострањених веровања, да их практикују са сировом страшћу и користе лукавство и храброст угрожених мањина да би их заштитили.
Тако је током готово осам векова Донгола била престоница једног хришћанског краљевства коме је врло лако могло да се догоди да не потраје више од 150 година ‒ већ 652. године опустошили су је Арапи. Ипак, мада су нубијски хришћани морали повремено да плаћају дажбине Египту, све до 16. века остали су страсно привржени својој вери.
У данашњем Путу свиле, поред Донголе, обилазимо и друге пределе Нубијске пустиње у музичком друштву Салве Абу Греише, Али Хасана Кубана, Махмуда Фадла и Хамзе Ел Дина.


Аутор емисије је Ивана Комадина.

 

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво