Читај ми!

Феномен ФЕСТ-а

Фестивал најбољих филмова света, популарни Фест, или фестивал фестивала, настао је спонтано, на таласу успеха „Политикине” ревије репризних филмова одржане 1970. године у дворани Културног центра у Београду.

Следећег јануара, 1971. године, под слоганом „Храбри нови свет”, у Дому синдиката филмом Роберта Алтмана „Меш” отворен је Први београдски међународни филмски фестивал ‒ Фест.

У време када су практично сви велики светски фестивали остајали без публике, а неки, попут оног у Венецији, чак и угашени, у Београду се догодило не мало чудо ‒ публика се буквално тукла за карте. И велика светска имена филма окупљају се у Београду, да набројимо само неке: Роберт Де Ниро, Питер Богдановић, Ђина Лолобриђида, Роман Полански, Виторио де Сика, Милош Форман, Бернардо Бертолучи.

О феномену ФЕСТ-а, од престижног до ревијалног фестивала, славној прошлости и храброј новој будућности, у данашњој емисији Речено и прећутано говоре Иван Аранђеловић, уредник филмског програма Културног центра Београд и Саша Радојевић, драматург, публициста и филмски критичар.


Аутор и водитељ емисије: Марко Ђурић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво