Милош Латиновић

Гост емисије је Милош Латиновић, писац и директор Битеф театра.

У оквиру Месеца независне сцене у Битеф театру, ове седмице изведена је представа „Филм који нисам снимила” по тексту Милоша Латиновића, у режији Драшка Зидара и продукцији хрватског Teatra Forte Fono из Балеа. Редитељ је о представи записао да живот главне јунакиње ове представе, познате чешке глумице Лиде Барове, коју историја најпре памти као љубавницу нацистичког министра пропаганде Јозефа Гебелса, свакако не стаје у једну књигу, представу или филм.

На трагу сећања која је Лида Барова диктирала писцу Јозефу Шкворецком, Латиновић пише драму о невиности љубави и искрености, што су теме о којима ће данас бити речи у емисији У првих пет. Подсетићемо и на књигу „Бекства” Лиде Барове, коју је код нас, у преводу Данке Николић, објавила издавачка кућа Clio, те говорити о томе зашто су личности попут Лиде Барове и данас занимљиве ауторима из различитих стваралачких области.

У емисији ће данас бити речи и о романима „Послије забаве” Стеве Грабовца и „Пакрац” Владана Матијевића, који су овенчани НИН-овом наградом, одн. признањем „Београдски победник”. Говорићемо и о шестом фестивалу документарног филма #DOK, премијерном извођењу чувене опере „Риналдо” Георга Фридриха Хендла у оквиру Rossi festa, а представићемо и роман „О, Вилијаме!” америчке књижевнице Елизабет Страут. 

Емисију припрема и води Сара Арсеновић

У првих пет - културни догађај недеље У првих пет - културни догађај недеље

Autor:
Сара Арсеновић

Новинари и критичари Радио Београда 2 издвајају најбоље, најважније културне догађаје у свим уметностима у протеклих седам дана и коментаришу свој избор. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије