Читај ми!

Истина о магијским обредима у Србији

Гост Момчило Петровић, новинар, публициста, писац

"Новинар сам дуже од четрдесет година. Претежан део тог времена био сам репортер,онај што путује и пише о људима и пределима које је видео. Ратове нисам избегао, нисам ни покушавао. Ни масовне несреће, земљотресе и поплаве... Али, осим о смрти, писао сам и о животу, о одрастању и љубави, најчешће у селима далеко од пажње јавности и добробити онога што називамо цивилизацијом. Тако сам, неосетно, ушао у свет веровања у моћ магије. Током последње четири деценије присуствовао сам пробадању вампира, разговарао о мртвима, изгону ђавола...учествовао сам у обредима бацања чини, улазио у секте и међу поклонике култова, гледао прорицање судбине и пробадање дервиша и обилазио преваранте који су се, нудећи исцељење,богатили на муци оних који више нису имали никакву наду. Некада је било забавно,у неким приликама мучно, а једном или два пута уплашио сам се као што се човек уплаши кад се наднесе над бездан.
То што сам видео, и што сам радио, описао сам што сам што сам верније умео. Истина,није ни било потребе за другачијим поступком...-Ништа не запањује више од обичне истине, ништа није егзотичније од света који нас окружује, ништа није фантастичније од реалности, написао је 1925. Егон Ервин Kиш, један од највећих репортера у историји штампе. Ја пред њим,и оним што је рекао,приклањам главу...Али објашњење за оно чему сам присуствовао најчешће немам." (Момчило Петровић; "Срце црног голуба" - Истина о магијским обредима у Србији)

Гост овонедељне Ризнице, Радио Београда 2, је Момчило Петровић, новинар, публициста, писац, аутор књиге, документарног штива "Срце црног голуба" - Истина о магијским обредима у Србији.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво