Читај ми!

Прва симфонија будућег авангардисте

У првом Аутограму ове недеље уредница Горица Пилиповић представиће I симфонију Витолда Лутославског који је био водећа личност тзв. пољске школе, тј. нових тежњи у музици Пољске у другој половини ХХ века.

Лутославски је рођен у Варшави 1913, и веома рано је испољио музички таленат почевши да компонује већ у 10. години. Студирао је клавир, виолину и композицију на Варшавском конзерваторијуму. Баш кад је његова каријера требало да крене узлазном путањом избио је рат. Пошто је Пољска попут Југославије прошла кроз сличне историјске промене и Лутославски је, попут неких наших уметника, током II светског рата био затваран од стране нациста, а после рата трпео ударце партијских и уметничких ауторитета. Од наметнутих комунистичких захтева бранио се писањем музике за радио, филм и позориште. Неку врсту азила за њега су представљали и аранжирање народних песама, те компоновање музике за децу. Композиција због које је у то време доживео највеће критике била је управо I симфонија.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!