Читај ми!

Реља Турудић

Гитариста и професор у Музичкој школи "Даворин Јенко"

Реља Турудић (Београд, 1974) завршио je студије гитаре на београдском Факултету музичке уметности, у класи Вере Огризовић, а постидпломске студије на Академији за музику у Љубљани, у класи Томажа Рајтерича. Усавршавао се код светски познатих гитариста на бројним семинарима, а највише у оквиру програма Гитар-арт фестивала, од оснивања те манифестације. Запажен је и Турудићев богати репертоар гитарске класичне музике, као и ауторске композиције. Активан је и на сцени и у студију.
Солистички је наступао у Србији и окружењу. Био је члан неколико састава са успешним музичарима, а најзапаженији је био „Таурус дуо", са врсним гитаристом Зораном Анићем. Учествовао је и на престижним манифестацијама, као што су београдски „Гитар-арт фестивал" и Међународна трибина композитора (са ансамблом „Градилиште" и у „Таурус дуу"). Свирао је и у Коларчевој задужбини (са Београдском филхармонијом), те у театру Мадленијанум. У Словенији је наступао у квартету „Амаркорд", као и са пијанисткињом Кристином Арнич изводећи композиције различитих музичких жанрова.

Са композитором и гитаристом Зораном Бранковићем чини „Дуо Бранковић-Турудић". Њихов ауторски гитарски пројекат „Солунац" је под покровитељством СОКОЈ-а 2016. године на компакт-диску објавио ПГП РТС. Ово звучно издање и освежење на музичкој сцени Србије промовисано је у Београду, у дворани Коларчеве задужбине, а касније и на концертима широм Србије. После две деценије успешног педагошког рада, Реља Турудић наставља да преноси знање не само својим ученицима, него и свима којима је стало до музичке културе и баштине, и то путем учешћа у реализацији нотне публикације „Солунац" (2022).
Професор је гитаре у београдској Музичкој школи „Даворин Јенко". Учествује у жиријима домаћих и међународних гитарских такмичења.

Ауторка емисије: Ана Ћирица

 

Напомена: Све фотографије коришћене у чланку су са Фејсбук профила уметника.

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару