Читај ми!

Дунхуанг

У различитим раздобљима Кинеског царства, Дунхуанг је имао огроман значај као одбрамбени и културни центар на западним границама државе.

Лоциран у близини једне од најважнијих тачака на путевима који спајају Европу и Азију, на западном крају пролаза Хекси и на источном крају пустиње Такламакан, вековима је означавао западну границу кинеске административне контроле и војне моћи.

Као најзападнија тачка Кине, Дунхуанг је постао и идеално место у коме су будистички монаси из Индије и централне Азије могли да се упознају са језиком и културом ове земље, пре него што зађу у њене централне области. Ту су, крајем III века, формиране најраније будистичке заједнице, а неколико векова касније фрескама осликан и скулптурама украшен комплекс готово 500 пећина-храмова Могао.

У данашњем Путу свиле, историју Дунхуанга осликавамо уз музичку пратњу групе Пана Ђинга, квартета Red Chamber и харфисткиње Ву МенгМенг.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије