Читај ми!

Готички лукови и сарабанде

За вечерашњу емисију Висине уредница Горица Пилиповић припремила је избор из клавирског стваралаштва Ерика Сатија.

„Гимнопедије” и „Гносијене” су свакако најпознатије међу његовим циклусима клавирских комада којих има на десетине, али ми ћемо вечерас слушати „Готичке лукове”, „Сарабанде” и још неке комаде.

Сатијева мајка била је Британка, он је крштен у англиканској вери, али се у младости вратио католицизму и стекао наклоност ка мистицизму, грегоријанском појању и готичкој архитектури. Све се ово може навести као инспирација за четвороделни циклус „Готички лукови”, Сатијево најраније значајно дело настало 1886, кад је аутору било 20 година. Објашњење се може пронаћи и у његовој композиционој поетици коју је, додуше, формулисао касније, 1917. Сати каже како не треба заборавити да је мелодија главна идеја дела, његова контура, као што је и његова форма те сама садржина. Хармонија је илуминација, осветљење тог објекта, његова рефлексија. Три „Сарабанде” датирају из 1887. када Сати наставља да експериментише – после изостављања метра у „Луковима”, сада наслојава музичке ћелије у оквиру бинарне форме ове барокне игре.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се