Читај ми!

Четврт века Фестивала нитратног филма и Недеља румунског филма

Емисија о седмој уметности

Шести јун је дан када Југословенска кинотекa прославља свој дан, па ће тако вечерас добитницима Златног печата бити уручено ово значајно признање, а такође, традиционално, на рођендан Kинотеке отпочети још један, овог пута двадесетпети Фестивал нитратног филма. Селектор фестивала и управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић, најавио је да ће на фестивалу бити заступљени филмови свих жанрова из немог и звучног периода светске кинематографије, а пројекције у Београду имаће више остварења чије су копије једине сачуване у свету.

Фестивал вечерас отвара светска биоскопска премијера историјски вредног материјала, тек откривеног немонтираног филма из Рочестера (Kодаколор забава, Рочестер, Њујорк 1928) о пријему истакнутих научника и личности из политичког и културног живота. Ово је први филм на коме је идентификован велики научник нашег порекла Михајло Пупин. Публика ће током фестивала имати прилику да види и остварења великана, као што су: Ернст Лубич, Жан Епстејн, Мориц Стилер, Џејмс Kруз, Виктор Туржански, Жилијен Дививије, Леитао Дебарос, Бернер Хохбаум, Марио Солдати, Мартон Kелети и многи други.

Синоћ је у Дворани културног центра, филмом Магнетна резонанца Kристијана Мунђијуа отворена Недеља румунског филма, смотра која ће трајати до 8. јуна. У данашњој емисији чућете главног глумца овог филма, Марина Григореа.

Уређује и води Ана Вучковић Денчић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво