Монографија „Илија Шобајић - између историјског и митског" и изложба ,,Први пут слични себи самима" у Салону МСУБ

Гости: Лука Ђукановић, Дина Павић, Иван Марковић, Наталија Вујошевић, Мирослав Kарић

Илустрована монографија „Илија Шобајић – између историјског и митског" академског сликара Луке Ђукановића, представљена је недавно у Легату Петра Лубарде, у оквиру изложбе „Kореспонденције – цртежи Илије Шобајића", у издању ЈУ Музеји и галерије – Никшић.

Настала је поводом седамдестогодишњице од смрти помало заборављеног мајстора цртања, академског уметника Илије Шобајића (1876–1953) који, као родоначелник црногорске графике и цртежа припада првој генерацији академски школованих црногорских ликовних уметника.
Идеја повезивања Петра Лубарде и Илије Шобајића лежи у чињеници да је Петар Лубарда за време свог боравка на београдској Уметничкој школи, био ученик Илије Шобајића на предмету вечерњи акт. Међутим релација се не огледа само у тој равни професор – ученик. Иако је генерацијски јаз између ова два ствараоца условио непремостиве разлике у приступу, доживљају и интерпретацији уметности, постоје одређене компоненте које спајају ова два изузетна уметника.

О Илији Шобајићу и Петру Лубарди у Златном пресеку говориће аутор монографије Лука Ђукановић, академски сликар и Дина Павић, кустос Легата Петра Лубарде.

У другом делу емисије слашамо разговор који је снимљен непосредно пред отварање изложбе „Први пут слични себи самима" у Салону Музеја савремене уметности у Београду. Изложба је настала у сарадњи уметнице Наталије Вујошевић и уметника Ивана Марковића и представља низ међусобно повезаних радова који кроз медије покретне слике, скулптуре, site-specific интервенције и текст промишљају однос идеала, сећања, простора и времена. Kустос изложбе је Мирослав Kарић.
Полазећи од конкретних примера модернистичких архитектонско-грађевинских пројеката (службена зграда компаније Енергопројект на Новом Београду) или реминисценце естетских и стилских вредности њима припадајућих ентеријера, уметници изводе својеврсно визуелно истраживање простора у које су уписани трагови друштвено-политичког контекста у којем су настали.

О изложби „Први пут слични себи самима" говоре аутори Наталиjа Вујошевић и Иван Марковић, као и кустос изложбе Мирослав Kарић.

Емисију води Тања Живковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво