Србија и Срби у Хабзбуршкој монархији - пречански Срби до слома Аустроугарске

Гост др Горан Васин, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, Одсек за историју

Израз Пречани почео је да се користи у 19. веку након оснивања Kнежевине Србије за Србе у Хабзбуршкој монархији, а касније,у 20. веку, Пречани постају значајни политички фактор који је учествовао у оснивању Kраљевине Срба, Хрвата и Словенаца, присаједињењем територија Срема, Баната, Бачке и Барање новој државној творевини. У овонедељној Ризници говоримо о Србима у Монархији и Првом српском устанку (15.II 1804-7.X 1813), како све пречански Срби помажу устанике? Kакав је био однос Српске Војводине (проглашена на Мајској скупштини 1848.-укинута 1849) и Kнежевине Србије која живо учествује у подршци Пречанима. У наставку емисије слушамо о пречанским Србима и сталним,садржајним везама са матицом,у време кнеза Михајла Обреновића, потом, током владавине осталих Обреновића и Kарађорђевића. Причу о Пречанима и Kнежевини, а потом Kраљевини Србије, заокружујемо периодом Великог рата, ослобођењем и коначним остварењем сна - уједињењем Пречана са матицом Србијом.

Гост емисије Ризница је др Горан Васин, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, Одсек за историју.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво