Лака, егзотична комедија

Карл Марија фон Вебер сматра се оцем немачке романтичарске опере, првенствено због остварења „Чаробни стрелац” из 1821. године.

У данашњој емисији Кон анима уредница Горица Пилиповић представља један од примера његовог оперског рукописа пре тог значајног датума – ради се о комичном зингшпилу „Абу Хасан”, који је настао десет година раније.

Зингшпил, тј. опера са говорним деловима, „Абу Хасан” премијерно је изведена 1811. у Минхену. Либрето је написао Франц Карл Хајмер, Веберов пријатељ из штутгартских дана, кад су често били у дуговима. Либрето је рађен према причи „Пробуђени спавач” из збирке „Хиљаду и једна ноћ”, коју је Антоан Галан донео у Европу почетком XVIII века. „Пробуђени спавач” чак и није међу оригиналним бајкама, додат је накнадно, на крају Галановог 12. тома, а Хајмер је преузео њен други део. Збирка је, иначе, била веома популарна у то време ‒ и због егзотике и због тона којим се отворено говорило о сексуалним темама, фантазијама, суровости и корупцији. Приче су нарочито биле омиљене међу романтичарима Веберове генерације, те су обрађиване у свим врстама уметности. Иако Веберова партитура не спада у његова најбоља дела и никако се не може поредити са „Чаробним стрелцем”, ипак делује својим шармом, животном радошћу и ентузијазмом. Не заборавимо да је Вебер тада имао само 25 година.

 

Кон анима

Autor:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво